Cechy makroskopowe
Kapelusz: średnicy 3-8 cm, lekko śluzowaty ale bardzo umiarkowanie, początkowo wypukły, potem rozpostarty, aż do płaskiego, niekiedy z małym centralnym, tępym garbkiem; barwy początkowo jasnoniebieskiej lub niebieskofioletowej, w późniejszym wieku centrum kapelusza zaczyna szarzeć lub brązowieć: proces ten stopniowo postępuje od centrum aż do brzegu kapelusza; zasnówka barwy białej.
Blaszki: rzadkie, przyrośnięte, barwy błękitnej lub fioletowej i taka utrzymuje się bardzo długo, dopiero u bardzo mocno dojrzałych owocników przebarwiają się na jasnobrązowo.
Trzon: barwy błękitnawej, niebieskawofioletowawej lub niebieskawej z ochrwozielonawymi włókienkami, później białawy i prawie gładki; kształtu cylindrycznego ale przeważnie lekko maczugowatego (poszerzający się ku podstawie).
Miąższ: biały w trzonie, niebieski pod skórką kapelusza oraz w znacznej jego części; bez zapachu i smaku.