Cechy makroskopowe
Kapelusz: zazwyczaj o średnicy 5-12 cm, powierzchnia kapelusza barwy jasnoochrowobrązowawej, mocno popękana, szczególnie na brzegu kapelusza, w miejscu pęknięć widoczny biały miąższ, centralny garbek raczej dobrze widoczny.
Blaszki: barwy białawej, gęsto ustawione.
Trzon: cylindryczny, stopniowo i lekko zwężający się ku kapeluszowi, gładki (bez wzorku), barwy białawej i jedynie po uciśnięciu możliwe lekkie przebarwienie w kierunku brązu; podstawa bulwiasta.
Pierścień: biały, pojedynczy, zwisający, słabo wykształcony.
Miąższ: białawy, niezmienny, bez konkretnego smaku i zapachu.
Występowanie
Gatunek dość rzadki, wyrastający od lata do jesieni w miejscach bardziej odsłoniętych, przeważnie na polach obok lasów.
Wartość
Gatunek jadalny, ze względu jednak na niewielkie rozmiary oraz rzadkie występowanie, pod względem kulinarnym raczej bez znaczenia.